Direct naar de inhoud

22 juni: Wereld Humanisme Dag

Type content: Nieuws Categorieën: Terugblik en Tips Gepubliceerd op:
De 7 afdelingen van Zeeland en Zuid-Holland hebben ook dit jaar weer een interessante dag
georganiseerd in het kader van Wereld Humanisme Dag.

Op zaterdag 22 juni komen zo’n 70 humanisten bij elkaar in het Watersnoodmuseum Zeeland, die gehuisvest is inde afgezonken caissons. Er waren zelfs mensen uit Heerenveen en België bij.
Ruwweg de helft komt direct naar het museum, waar zij een goed verteld verhaal krijgen voorgeschoteld over de watersnoodramp en de huidige situatie van het water (staat er niet goed voor). De andere helft vertrekt met een bus vanaf Zuidplein, Rotterdam. Onderweg wordt verteld over het waterschap (waar we doorheen rijden), wat nodig is voor goede bescherming en huidige status (Nederland heeft het slechtste kwaliteit water van heel Europa!).

Na de koffie en echte Zeeuwse bolus, krijgen we een gedicht van Montana, een mooi verhaal van Nanda en een soort uitdaging van Niels (luister eens met je gevoel naar onder meer de status van de natuur, in plaats van direct rationeel allerlei zaken erbij te halen). Bijzonder boeiend!

Een prima lunch volgt, waarbij – zoals gewoonlijk bij Humanisten- er geen gebrek aan gespreksstof is. Gek eigenlijk, dat gewoon vrij praten over allerlei zaken, zonder direct te veroordelen, veel mensen blij maakt.

Na de lunch wordt de groep in 3 delen gesplitst. Een groep gaat aan de spe, waarbij onder meer de dialoog een belangrijke rol speelt. Speels en boeiend. De tweede groep loopt een flink stuk rond het meer, genietend van de zon en het onderlinge gesprek. De derde groep gaat onder leiding van een gids het museum in. De persoonlijke verhalen van mensen, die de ramp hebben meegemaakt, maken grote indruk.

Rond 4 uur komen we allemaal terug voor een afscheidswoord en een prachtig gedicht van Montana, die daarmee een verslag geeft van de afgelopen dag. Mardjan Seighali (voorzitter van het Humanistisch Verbond) spreekt nog een waarderend woordje. Met een borrel en snack en natuurlijk nog een goed gesprek sluiten we deze prachtige dag af en gaan weer huiswaarts.

Een prima georganiseerde dag, voor herhaling vatbaar!

Deel deze pagina

A list of posts

  • Goed gesprek tijdens High Tea

  • 23 juni: Geweldloos communiceren

  • HV Cafe 13 juni over Vrijdenken