Direct naar de inhoud

24 maart: Bijzondere noden

Type content: Nieuws Categorieën: Terugblik en Tips Gepubliceerd op:

Het is 24 maart, regen/hagel/wind zijn spelbrekers. Slechts een kleine 20 mensen zijn desondanks komen opdagen voor een boeiend betoog van Nita Wissink. Het onderwerp is Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR).

Dit fonds is zo’n beetje het laatste opvangnet voor mensen, die in acute nood zitten. Nita komt met sprekende voorbeelden. Een hulpverlener komt met iemand met minimaal inkomen, hoge ziektekosten, hoge energiekosten heeft vreselijke kiespijn, maar geen geld om er wat aan te doen. FBNR betaalde de tandarts.
Een school meldt dat twee kinderen uit dezelfde familie slecht presteert, omdat zij nauwelijks kunnen slapen. Blijkt dat zij (als 10-jarigen) in 1 bedje moet slapen. FBNR zorgt voor een stapelbed.
Een gescheiden vrouw dreigt binnen een paar dagen het huis uit gezet te worden, omdat ze de huur nog niet heeft kunnen betalen, afwachtend tot de 1e alimentatie binnen komt. FBNR staat borg voor een aantal maanden huur. Enzovoorts.

In Rotterdam leeft bijna 15% (!) van de inwoners in armoede (en bijna 17% van de kinderen).
Ruim 4.000 aanvragen per jaar waarvan 70% wordt toegekend.
Een bijzonder goed initiatief van de gemeente Rotterdam, die een paar professionele krachten + kantoorkosten voor hun rekening neemt. FBNR moet zelf zorgen voor de middelen om de mensen te helpen. Dus 100% van de giften (van fondsen ,bedrijven en particulieren) komen bij de hulpbehoeveneden terecht.

Na de pauze wordt in kleinere groepen gediscussieerd over vragen als: Heb jij armoede gekend? Ken jij mensen in armoede? Ligt de oplossing bij de overheid of ook bij bedrijven en particulieren?

Dat levert mooie en waardevolle inzichten op. Een interessante middag!
Meer informatie: www.fbnr.nl. Via de website mag je ook doneren.  

Deel deze pagina

A list of posts

  • Goed gesprek tijdens High Tea

  • 22 juni: Wereld Humanisme Dag

  • 23 juni: Geweldloos communiceren