De Mythen van Plato
Op zondag 28 januari is Bert van de Berg, schrijver van het boek met bovengenoemde titel de gastspreker bij onze zondag bijeenkomst in de Heuvel. Voor een recordaantal van 40 geïnteresseerde humanisten vertelt hij hoe Plato met name filosofische mythen heeft ingezet om zijn standpunten kracht bij te zetten. De mythen van Plato zijn in zijn opinie vooral “bon a pensér”, oftewel goed om mee te denken.
Hij werkt er een aantal voor ons uit, zoals de mythe over de hoogmoedige bolletjesmensen die de toorn van de Goden hebben opgewekt en daarom gesplitst worden (man/vrouw/man/man en vrouw/vrouw). In het heden is deze mythe bij een Amerikaanse rechtszaak gebruikt door Martha Nussbaum. Zij sprak als expert-getuige in een rechtszaak over deze mythe. Dit naar aanleiding van een referendum in 1993 die de staat Colorado verbood om homo’s, lesbiennes en biseksuelen te beschermen tegen discriminatie.
De mythe over de grotmensen gaat over werkelijkheid en illusie. De grotbewoners kunnen alleen een beperkt deel van het (schaduw) leven zien. Maar daar wel interessant met elkaar over praten. Als er iemand ontsnapt en de werkelijke wereld ziet en bij terugkeer daarover vertelt, wordt hij uitgekotst door de groep. In het heden ziet Bert van de Berg paralellen met een film als de Matrix en het boek van de filosoof René Bos, die in 2018 het boek schreef met als titel ”Het volk in de grot: waarom mensen geen feiten willen kennen”. (En liever het vliegtuig naar Alanya pakken, dan zich te laten informeren over de klimaatschade)
Tijdens en na de lezing ontstaat er discussie over waarom we in de westerse cultuur de Grieken zo belangrijk, misschien zelfs wel superieur, vinden en hoe zich dat verhoudt tot de interesse in andere culturen en wat voor wereldbeeld Plato nu eigenlijk koestert. Samenvattend geeft Plato geen antwoorden maar hij zet wel aan tot denken en de invloed daarvan is tot op de dag van vandaag merkbaar.