Direct naar de inhoud

De Kracht van Rituelen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

De Heuvel, Rotterdam

Adres:

Grote Kerkplein 5

rotterdam-rijnmond

In 2007 nam John Geurts deel aan een bijeenkomst van het HV in Rotterdam. Het thema was; “Hebben humanisten rituelen nodig?”.  Nog altijd is deze vraag actueel. Het is bijna een ritueel op zichzelf om binnen het humanisme na te denken over rituelen. Vanaf dat moment is John op zoek naar invulling van rituelen binnen het HV. Hoe brengen we het hoofd in contact met het hart als we met elkaar in verbinding willen komen? Het lijkt of rituelen binnen het HV een strijdig is. Passen rituelen wel binnen onze organisatie waarin we wars zijn van dogma’s en als motto hadden: “Zelf denken, samen leven”

Montana Hogenboom studeerde in 2020 af aan de opleiding Vaktherapie (richting Beeldende Therapie). Nu docent Vaktherapie bij Hogeschool Leiden en activiteitentherapeute in een kliniek met mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Inleiding rituelen

Montana en John nemen jullie deze zondag graag mee in de vragen rondom wat rituelen zijn en wat ze voor humanisten kunnen betekenen.

Bij  samen leven spelen rituelen een rol.  Ook hebben rituelen een rol in zingeving, een thema dat binnen het humanisme veel aandacht heeft. Daar gaan we in deze inleiding verder op in. We denken bij rituelen vaak aan de kerk, maar rituelen zijn veel ouder. Ook voor mensen die niet aan een kerk verbonden zijn, zijn rituelen belangrijk bij ingrijpende gebeurtenissen in ons leven.

Maar wat is precies de betekenis van rituelen en op welke momenten hebben we er behoefte aan? Wat doen ze met mensen en hoe kun je invulling geven aan rituelen als je geen kerkelijke achtergrond hebt? Dit zijn allemaal vragen die aan de orde komen. Om aan te geven dat rituelen niet heel oud hoeven te zijn zullen we tijdens de sessie een nieuw ritueel ontwikkelen en uitvoeren.