Direct naar de inhoud

In het hol van de leeuw: de dominee bij de humanisten

Type content: Nieuws Categorieën: Zondagbijeenkomst Gepubliceerd op:

Onze voorzitter John Geurts opent zondag 26 november de bijeenkomst met een reactie op de verkiezingsuitslag vanuit humanistisch perspectief. Daarna is het woord aan Dick Couvée, van 2008 tot 2020 dominee en directeur van de Pauluskerk, toevluchtsoord voor mensen waar nergens anders plek voor is. En zij zijn het die zijn mens- en wereldbeeld radicaal hebben veranderd. Zij die op straat leven, de meest wrede afspiegeling van de wereld die hen heeft uitgekotst. 

Vandaag neemt hij ons een klein stukje mee in de zoektocht die het schrijven van een boek is. Alles begint met ‘verhalen’, noodzakelijk om de wereld te begrijpen. Couvée stelt vast, ‘kijk maar om je heen’, dat we anno 2023 in ‘oude verhalen’ leven. Exclusie: demoniseren en ontmenselijken. Hiërarchie en geconstrueerde superioriteit: mensen boven dieren, mannen boven vrouwen. Ontkend leed. Er is veel door anderen over geschreven: hij noemt Toni Morrison, Philipp Blom, Alice Walker en voegt daar James Baldwin, een suggestie uit de zaal, aan toe. 

Wat voor Couvée beklijft is onze behoefte om erkend te worden door anderen in wie wij zijn. Hij vertelt over de Roemeense man die zwaaiend met een mes midden in de Pauluskerk stond. Een terrorist! Een gevaarlijke gek! Schakel hem uit! Nu kende de dominee, die was gealarmeerd door één van de kosters, de man van een kort gesprek dat ze hadden gehad. Hij keek hem aan en vroeg ‘Victor, what are you doing?’. Nog even en toen vloeiden de woede en agressie uit hem weg. ‘Maar het had heel anders kunnen aflopen’, stelt Couvée nuchter vast. En zegt dat Victor hem op dat moment iets gunde. Dat hij zich door de dominee liet aanspreken op zijn kern. Wat Couvée en zijn Pauluskerk ‘het goede’ noemen. En waar Martin Buber precies een eeuw geleden over schreef in ‘Ich und Du’. Couvée kan – en wil – niet om hem heen. En noemt Frans de Waal, een andere ‘bron van nederigheid’. Zo laat hij het deze middag stormen in ons hoofd. En wij maar denken dat deze verkiezingsweek zo zwaar was.

Binnenkort vind je hier de sheets van Dick Couvée, een inhoudelijke samenvatting van zijn verhaal en een literatuurlijst (op verzoek van aanwezigen).

Deel deze pagina