Interreligieuze verklaring en oproep n.a.v. de geweldsdaden in Amsterdam op 7 november jl.
Met grote schrik en ontzetting hebben wij kennis genomen van de brute geweldsdaden rond de voetbalwedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv op donderdag 7 november jongstleden. Omdat wij vrezen voor elkaars veiligheid en wij de vrede in ons land en onze stad Rotterdam willen verdedigen, komen wij tot het volgende gezamenlijke statement.
Wij voelen de pijn
De eindeloze crisis in het Midden-Oosten en de voortdurende oorlog met zoveel slachtoffers – gijzelaars, doden, gewonden en ontheemden – brengen onvermijdelijk ook spanningen in onze stad. Het nieuws uit Gaza en Israël laat ons niet koud omdat we ons betrokken weten. Velen hebben er familie wonen, maken zich angstig zorgen om hun veiligheid, of zijn allang gehuld in diepe rouw. Anderen in ons land voelen zich op zo’n grote afstand machteloos en geven protesterend stem aan hun verlangen naar gerechtigheid. En wat we ook ten diepste weten: de pijnlijke wonden van vele partijen en trauma’s uit een donker verleden worden nu extra hard gevoeld.
Wij erkennen de verschillen
Betrokken als we zijn, kan de spanning hoog oplopen. In het grote conflict zijn er nu eenmaal verschillende loyaliteiten omdat we ons bijvoorbeeld door familie- of geloofsbanden op verschillende manieren betrokken weten. We beseffen ook dat onze loyaliteit subjectief is en de informatie waarop wij onze mening baseren vaak onvolledig of gekleurd is. Maar iedere stem die roept om recht van leven voor een ander, mag en moet luid klinken.
Wij veroordelen geweld in alle vormen.
In Nederland zijn we gezegend met een grote vrijheid van meningsuiting. Dat brengt met zich mee dat we ook gekwetst kunnen worden door de mening van een ander. Dat kan hard schuren met ons gevoel, maar ons tevens waakzaam maken voor onze eigen woorden. Onze vrijheid kan onvrijheid voor de ander betekenen.
Wat wij te allen tijde veroordelen is elke vorm van bedreiging, verbaal, fysiek en online. Iedereen moet zich in onze stad veilig weten. Geen mens zou moeten vrezen voor uitsluiting of geweld op welke grond dan ook.
Wij roepen op tot vrede
Wij lossen hier de oorlog en het conflict in het Midden-Oosten niet op. We hebben verschillende loyaliteiten maar bidden om veiligheid en vrede voor ieder mens. Verscheurd door eigen verdriet wensen we niemand de bittere tranen van verlies. Wij kiezen voor mensen, wij kiezen voor tolerantie, wij kiezen voor vrede. Ook in onze stad.
Wij beschermen elkaar!
Het geweld van 7 november jongstleden heeft veel teweeg gebracht aan angst, verdriet en onveiligheid. Als vertegenwoordigers van verschillende religieuze levensbeschouwelijke organisaties en koepels roepen wij elkaar en onze achterban op om elkaars recht op leven, op vrijheid, vrede en veiligheid te verzekeren. En tegen ieder die zich onveilig voelt, zeggen we met woord en daad: Wij beschermen elkaar!
Ondertekening
Alaattin Erdal
Voorzitter Platform L&R (Levensbeschouwelijke & Religieuze organisaties Rotterdam)
Aharon Naftali
Voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam
Abdelsalam Chakir
Imam
Roy Radjinder Adjodha
Voorzitter stichting BHOR en stichting Samaanta
Albert Ringer
Rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam
Jethro Zevenbergen
Doopgezinde en Remonstrantse Gemeenten
Brahim Bourzik
Regiegroep Kracht voor Vrede
John Geurts
Humanistisch Verbond, afdeling Rotterdam-Rijnmond
Ibrahim Unal
Stichting Openhaard
Jan Reijm
Predikant Hillegondakerk Rotterdam-Hillegersberg
Stephen Rawinder Pikaar
Pandit
Harold Schorren
Voorzitter Convent van Kerken en Synagogen City Pastor Rotterdam
Karin de Schipper
Directeur SKIN Rotterdam (Samen Kerk in Nederland)
Dideri Mattijsen
Voorzitter Sjoa Beraad
Alper Alasag
Stichting IDEIS
Malieh Anhari
Soefisme
Michel Hagen
Plebaan Rooms-Katholieke Kerk
Mohamed Hamidi
Voorzitter Ettouhid
Anna Maria Carbonaro
Coalitie Rotterdammers voor Mekaar
Saida Piergoelam
Bestuurslid AAIIR
S. Ramsaran
Voorzitter stichting: Welzijn Surinamers
Feijenoord
Anita Sahadew
Voorzitter Hindu Tempel: Sri Ram Mandir